Osteopatia

Mitä on osteopatia?

Osteopaattinen hoito sisältää laajan kirjon menetelmiä, joilla voidaan käsitellä pehmytkudoksia, sidekudoksia ja niveliä sekä vaikuttaa hellävaraisesti sisäelimiin ja hermostoon. Hoito on turvallista ja yksilöllisesti räätälöityä.

Osteopaatti on nimikesuojattu terveydenhuoltoalan ammattihenkilö. Osteopaatti on kehon rakenteen ja toiminnan asiantuntija, jolla on vahva erotusdiagnostinen osaaminen: osteopaatti on koulutettu tunnistamaan lääkärinhoitoa vaativat tilat. Osteopaattiselle lähestymistavalle on tyypillistä, että osteopaatilla on erittäin kehittynyt palpaatiokyky ja kyky ottaa huomioon kehon eri osien toimiminen kokonaisuutena.

Osteopatiassa korostetaan kehon rakenteellisten ominaisuuksien ja toiminnallisuuden välistä vahvaa yhteyttä ja kehon luontaista parantumiskykyä. Hoitomuoto perustuu anatomian, fysiologian, embryologian ja muiden biolääketieteellisten tieteiden periaatteisiin.

Kehon hyvä toiminta ja terveys koostuu tuki- ja liikuntaelimistön sidekudosten, hermoston ja verenkiertoelimistön optimaalisella tavalla toimivasta yhteistyöstä, ja hoidon tavoitteena on edistää ja tukea myös yksilön yleistä terveydentilaa.

Mitä osteopaatti tekee?

  1. Kysyy käynnin syyn, tiedustelee oireista, kivuista tai vaivoista ja esittää tarkentavia kysymyksiä yleisestä terveydentilasta, terveydentilaan vaikuttavista tekijöistä, mahdollisesta lääkityksestä sekä muista hoidoista. Antamasi tiedot ovat luottamuksellisia.

  2. Voi pyytää sinua riisumaan osan vaatetuksestasi tutkimusta varten. Voit halutessasi pyytää ystävän tai läheisen mukaan tutkimukseen.

  3. Tutkiessaan pyytää sinut tekemään yksinkertaisia liikkeitä tehdäkseen havaintoja kehosi liikkuvuudesta ja mahdollisista rajoitteista. Hän tutkii käsillä tunnustellen eri nivelten, kudosten ja rakenteiden toimintaa.

  4. Kertoo löydöksistään sekä ajatuksistaan hoidon suhteen, suosittelee osteopaattista hoitoa tai ohjaa sinut tarvittaessa toiselle terveydenhuollon ammattilaiselle lisätutkimuksia varten. Vaivasi parantuminen tai oireiden väheneminen saattaa vaatia useampia hoitokertoja.

  5. Hoitaa käsillään esimerkiksi mobilisoiden tuki- ja liikuntaelimistöä ja käsitellen hellävaraisesti kehon eri kudoksia. Osteopaatti kertoo sinulle halutessasi, mitä on tekemässä. Voit esittää kysymyksiä hoitoosi liittyen milloin tahansa hoidon aikana.

  6. Voi suositella harjoitteita, itsehoitotoimenpiteitä ja tarvittaessa muita terveydenhuoltopalveluita paranemisen tueksi.